24 października - Światowy Dzień Walki z Otyłością
Otyłość, nazywana epidemią XXI wieku, klasyfikowana jest jako choroba przewlekła o złożonej etiologii. Związana jest z nadmiernym gromadzeniem tkanki tłuszczowej, stanowiącym zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Najnowsze badania opublikowane na łamach The Lancet wskazują, że od 1990 roku wskaźnik otyłości wśród osób dorosłych wzrósł ponad dwukrotnie. Badacze zauważają również, że
w 2022 r. na chorobę otyłościową cierpiała 1 na 8 osób, co w skali światowej daje niemal 1 miliard chorych. Natomiast w opublikowanym w październiku 2022 roku rankingu dotyczącym wskaźnika otyłości, Polska znalazła się na 70 miejscu z 213 krajów świata. Co więcej wyniki Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) wskazały, że w Polsce, już co czwarta osoba cierpi na tę chorobę.
Za bezpośrednią przyczynę zachorowalności na otyłość uznaje się długotrwałe utrzymywanie się dodatniego bilansu energetycznego, będącego skutkiem spożywania energii w ilości przewyższającej jej wydatkowanie. Taki stan może determinować kombinacja wielu przyczyn i czynników, które sprzyjają rozwojowi otyłości, są to np.:
Czynniki środowiskowe
- Niewłaściwe nawyki żywieniowe – spożywanie nadmiernej liczby kalorii, szczególnie
z produktów bogatych w tłuszcze, cukry, czy sól, a także wybieranie wysoko przetworzonej żywności; - Niska aktywność fizyczna – siedzący tryb życia, korzystanie jedynie ze środków transportu, brak regularnej aktywności fizycznej;
- Zbyt mała ilość snu – krótki, nieregularny sen oraz jego zła jakość może wpływać na zmiany hormonalne związane z greliną oraz melatoniną, które odpowiadają za uczucie sytości;
- Dostęp do zdrowej żywności – osoby o niższym statusie ekonomicznym mogą mieć ograniczony dostęp do zdrowych, świeżych produktów i częściej wybierają tańsze, wysokokaloryczne, przetworzone jedzenie.
- Świadomość zdrowotna – niski poziom edukacji może wpływać na brak wiedzy o zdrowym odżywianiu i znaczeniu aktywności fizycznej, co prowadzi do niewłaściwych wyborów żywieniowych.
Czynniki psychologiczne
- Depresja – przewlekły stres oraz niskie poczucie własnej wartości może powodować „zajadanie” stresujących sytuacji, w celu rozładowania napięcia, radzenia z emocjami;
- Zaburzenia odżywiania – zespół kompulsywnego jedzenia, czy zespół nocnego jedzenia, które cechuje niekontrolowane objadanie się.
Czynniki genetyczne
- Predyspozycje genetyczne - dziedziczenie genów związanych z metabolizmem, kontrolą apetytu i skłonnością do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Ryzyko zachorowania dziecka na otyłość zwiększa się trzy- do czterokrotnie, w przypadku gdy jeden z rodziców cierpi na tę chorobę;
- Monogenowe formy otyłości – bardzo rzadkie przypadki otyłości wynikające z mutacji pojedynczych genów.
Diagnoza otyłości jest kluczowym elementem diagnozowania i monitorowania zdrowia pacjentów. Przeprowadza się ją poprzez pomiar masy ciała i wzrostu oraz obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI): waga (kg)/wzrost² (m²), który jest zastępczym wskaźnikiem otłuszczenia. Należy pamiętać,
że klasyfikacja otyłości różni się w zależności od wieku:
- Otyłość u dorosłych, to wskaźnik BMI większy lub równy 30.
- Otyłość u dzieci i młodzież w wieku 0–18 lat, to masa ciała powyżej 97 centyla.
W dalszej diagnostyce pomocne są dodatkowe pomiary, takie jak wskaźnik WHR (z ang. Waist -Hip Ratio). Jest to narzędzie stosowane do oceny rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie:
|
Wskaźnik WHR = Obwód talii [cm]Obwód bioder [cm] |
|
Typ otyłości |
Kobiety |
Mężczyźni |
Otyłość brzuszna |
≥ 0,85 |
≥ 1,0 |
Otyłość pośladkowo‑udowa |
< 0,85 |
< 1,0 |
Pomiar ten jest istotny z punktu widzenia ryzyka zdrowotnego, zwłaszcza w kontekście otyłości brzusznej, która jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ nadmiar tkanki tłuszczowej zlokalizowany wokół narządów wewnętrznych (tłuszcz trzewny/wisceralny) ma bardziej negatywny wpływ na zdrowie, niż w przypadku gromadzenia się jej w innych częściach ciała. Nieleczona otyłość może prowadzić
lub wpływać na rozwój wielu chorób współistniejących tj. m.in.:
- Cukrzycy typu II;
- Chorób sercowo-naczyniowych, np. nadciśnienie tętnicze, zawał, udar;
- Stłuszczenia wątroby;
- Przewlekłej choroby nerek;
- Miażdżycy;
- Kamicy żółciowej;
- Zaburzeń hormonalnych;
- Nowotworów;
- Powikłań oddechowych;
- Wysiłkowego nietrzymania moczu;
- Chorób układu kostnego;
- Zaburzenia psychologiczne, tj. depresja i/lub stany lekowe
Otyłość jest poważną, przewlekłą chorobą, której nie należy lekceważyć. Wymaga stałego, długotrwałego i kompleksowego leczenia. Badania opublikowane na łamach Nature w 2022 i 2024 r. udowadniają, że zalecanie większej ilości ruchu oraz mniejszej ilości spożywanego jedzenia osobom chorującym na otyłość jest prymitywnym uproszczeniem tej złożonej choroby. Naukowcy wskazują,
że zaangażowane w patogenezę otyłości są sygnały/ścieżki odpowiedzialne m.in. za metabolizm, regulację apetytu, czy hemostazę glukozy. Badania neuroobrazowania, podczas których badanym pokazywano obrazy przedstawiające jedzenie, pokazują natomiast, że osoby z chorobą otyłościową wykazują zwiększony sygnał w obszarach mózgu odpowiedzialnych za nagrodę (kora oczodołowo – czołowa) oraz zmniejszony w obszarach związanych z powściągliwością (kora przedczołowa). Wyniki te pokazują zwiększony głód, opóźnienie uczucie nasycenia oraz zmniejszone postrzeganie sytości
u osób z otyłością, w stosunku do osób o prawidłowej masie ciała.
Nieleczona otyłość nie ustąpi samoistnie, mogąc prowadzić do wielu innych chorób, a w konsekwencji nawet do śmierci. Jeśli podejrzewasz, że powyższy problem może dotyczyć Ciebie lub Twoich bliskich skontaktuj się z lekarzem pierwszego kontaktu w celu diagnostyki i ustalenia planu leczenia.
Bibliografia
- GUS, Waga osób w wieku 0-14 lat, Lipiec 2022
https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/zdrowie/zdrowie/waga-osob-w-wieku-0-14-lat,24,1.html (dostęp 02.08.2024 r.)
- WHO, Obesity and overweight, March 2024
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
(dostęp 02.08.2024 r.)
- ZPE MEN, Otyłość – uwarunkowania, skutki i profilaktyka
https://zpe.gov.pl/a/przeczytaj/DT3pk3QhV (dostęp 14.08.2024 r.)
- WHO, World Obesity Day 2022 – Accelerating action to stop obesity, March 2024
https://www.who.int/news/item/04-03-2022-world-obesity-day-2022-accelerating-action-to-stop-obesity (dostęp 14.08.2024 r.)
- Gluck, M. E., Viswanath, P., & Stinson, E. J. (2017). Obesity, Appetite, and the Prefrontal Cortex. In Current Obesity Reports (Vol. 6, Issue 4, pp. 380–388). Springer Science and Business Media LLC.
- Heindel, J. J., Lustig, R. H., Howard, S., & Corkey, B. E. (2024). Obesogens: a unifying theory for the global rise in obesity. In International Journal of Obesity (Vol. 48, Issue 4, pp. 449–460).
- Wen, X., Zhang, B., Wu, B., Xiao, H., Li, Z., Li, R., Xu, X., & Li, T. (2022). Signaling pathways in obesity: mechanisms and therapeutic interventions. In Signal Transduction and Targeted Therapy (Vol. 7, Issue 1). Springer Science and Business Media LLC
Autorka: Urszula Imiełowska